Menu Close

Accu onderhoud


Accu OK? Maak gebruik van de accutest bij Autoservice van der Veer!

Hoe werkt een accu?
Een accu zorgt voor de stroomvoorziening van de auto, zoals bij de start, maar ook voor de autolichten, de radio, etc.

Hoe u zelf controleert of uw accu zwak is?
Wanneer uw auto slecht of helemaal niet wilt starten, kan dat door een zwakke accu komen. U kunt de status van uw accu inschatten door ‘s-avonds de autoverlichting aan te zetten en te combineren met de ventilatie op max plus de autoradio; Worden de lampen nu zichtbaar zwakker? Dan adviseren wij u om langs te komen voor de accutest!

Wij gebruiken moderne testapparatuur waarmee we alle type accu’s kunnen testen. Wanneer een accu echt stuk is kan het niet meer worden gerepareerd; wij zullen het dan voor u vervangen. Autoservice van der Veer is volledig ingericht om accu’s te monteren en -indien nodig- in te leren. Dat laatste is voor moderne auto’s steeds vaker de standaard, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een start/stop systeem.

Kosten van een accu
De prijs van een accu verschilt per type auto. Autoservice van der Veer hanteert scherpe prijzen voor het vervangen van een accu. Wij voeren een aantal kwalitatieve merken zoals Bosch en Berga. Allemaal met uitstekende capaciteit en levensduur. U vraagt heel eenvoudig online een prijsopgave aan door contact met ons op te nemen. De accupolen worden bij het plaatsen van de nieuwe accu standaard gereinigd.

Hoe lang gaat een accu mee?
Gemiddeld gaat een accu 4 tot 6 jaar mee. De levensduur kan door verschillende oorzaken echter worden verkort. Bijvoorbeeld wanneer u de autolichten een keer vergeet, of de accu door een andere oorzaak helemaal leeg loopt.

Een standaard startaccu, met loodzuur techniek, kan het beste altijd volledig opgeladen zijn. Veel korte ritjes maken het lastig om met de dynamo de accu steeds bij te laden tot 100%. Ook koude winters plegen een aanslag op de accu. Grote temperatuurswisselingen vergen veel van een accu.

Heeft uw auto een start/stop systeem?
Voor moderne auto’s met een start stop systeem zijn verschillende accu’s beschikbaar. Het is belangrijk dat bij de vervanging voor de juiste accu wordt gekozen.

Bij microhybride auto’s wordt de motor van de auto uitgezet zodra hij stopt voor een file of stoplicht. De autoradio en de lichten blijven daarbij gewoon aan. Zodra de auto weer optrekt wordt alle energie gevraagd en wanneer de auto afremt slaat de dynamo de remenergie op. Een accu voor een start/stop auto is dan ook niet constant 100% geladen zoals een standaard accu. Ook met 60% werkt hij nog goed. De AGM (Absorbent Glass Mat) accu’s zijn hiervoor perfect.

Dankzij snelle ontwikkelingen zijn er tegenwoordig steeds meer auto’s met een start/stop systeem. Met name ook in het goedkopere segment. Meestal wordt bij deze auto’s geen remenergie gegenereerd. Aan de accu’s worden dan ook minder hoge eisen gesteld. Deze auto’s zijn meestal voorzien van een ECM (Enhanced Cycling Mat) accu of een EFB (Enhanced Flooded Battery).